JTDL8 típusú csuklós, alacsonypadlós autóbusz
 
Motor:

MAN D 2866 LOH 27 típusú, soros, négyütemű, hathengeres, közvetlen befecskendezésű turbódízel motor, a hátsó tengely mögött hosszirányban, álló helyzetben beépítve.
 • Hengerűrtartalom: 11967 cm3
 • Legnagyobb teljesítmény: 228 kW (310 LE)
 • Legnagyobb nyomaték: 1250 Nm
 • Emissziós szint: Euro 3
Hűtőrendszer:

A motorgyártó által szállított BEHR gyártmányú kombinált hűtőegység: vízhűtő, töltőlevegő visszahűtő és hidraulikaolaj hűtő, a jármű bal oldalának utolsó ablakmezejében elhelyezve.
Zárt, túlnyomásos rendszer, elektronika által szabályozott hidraulikusan hajtott ventilátorral. A hidraulikus hajtást a motorra épített külön hidraulikaszivattyú és hidromotor biztosítja.
A BEHR gyártmányú tágulási tartály elektromos szintérzékelővel és biztonsági szeleppel szerelt beöntő sapkával van ellátva. A vezető a vízhőfokot jelző műszeren kívül, a túl magas rendszerhőmérsékletről és az alacsony vízszintről is fény- és hangjelzés formájában kap figyelmeztetést.
A tágulási tartályon és a fűtésrendszer legmagasabb pontjain elhelyezett szelepeken keresztül a vízrendszer automatikusan tud légtelenedni. A motor hűtővízköre rozsdamentes acélcsövekből, a fűtésrendszer rézcsövekből és idomokból van kialakítva.
 
Kipufogó rendszer:

MAN által szállított ROTH gyártmányú kipufogódob. Kipufogócső kivezetés a jármű hátulján.
 
Szívó rendszer:

MANN PICO típusú száraz papírbetétes levegőszűrő, eltömődésjelzővel.
 
Sebességváltó:

ZF 6HP592C típusú, 6 sebességes automata sebességváltó, integrált hidrodinamikus retarderrel. A váltó elektronikus vezérlőegysége CAN rendszeren kommunikál a jármű többi részével.
 
Első tengely:

ZF RL85A típusú portál tengely, 2 db. hosszirányú- és 2 db. V-elrendezésű lengőkarral. 
Maximális terhelése 8500 kg.
 
Hátsó tengely:

ZF AV132/80 típusú portál tengely, baloldalra eltolt behajtással, 2 db. hosszirányú- és 2 db. V-elrendezésű lengőkarral. 
Maximális terhelése 13000 kg.
 
Kerekek:

Elöl szimpla, hátul dupla kerekek, acél keréktárcsával. Tömlő nélküli radiál típusú, városi mintázatú gumiabroncsok.
Keréktárcsa mérete: 7,5”×22,5”
Gumiabroncs mérete: 275/70 R22,5
 
Felfüggesztés:

Légrugós felfüggesztés, elöl 2, hátul 4 db. CONTITECH gyártmányú légrugó belső gumi ütközőbakokkal, SACHS gyártmányú hidraulikus, kettős működésű lengéscsillapítók, hátul kanyarstabilizátor. 
KNORR-BREMSE ELC elektronikus szintszabályozás, teljes jobb oldali térdeplés (70 mm), szintemelés (60 mm). Amennyiben a jármű eléri az 20 km/h-s sebességet a szintszabályzás automatikusan visszaáll normál helyzetbe.
 
Kormányzás:

70/311/EEC előírásnak megfelelő, ZF SERVOCOM 8098 típusú golyósoros kormánymű, hidraulikus rásegítéssel. Magasságban és szögben pneumatikusan állítható ZF 7360 típusú kormányoszlop. 450 mm átmérőjű, VDO gyártmányú kormánykerékkel.
 
Fékrendszer:

71/320/EEC előírásnak megfelelő, kétkörös, 10 bar nyomású üzemi légfékrendszer. KNORR-BREMSE gyártmányú kéthengeres légkompresszor, acél légtartályok, KNORR-BREMSE gyártmányú fékszelepek, poliamid fékcsövek. A legújabb generációs KNORR-BREMSE gyártmányú ABS és ASR rendszer. A hátsó kerekekre ható rugóerőtárolós rögzítőfék, mely vészhelyzetben az utastér felől mechanikusan oldható. A hátsó kerekekre ható megállóhelyi fék, mely automatikusan működésbe lép az utasajtók nyitásakor. A hátsó fékkörbe szerelt addíciógátlós relészelep biztostja, hogy a rögzítőfék és az üzemi/megállóhelyi fékrendszer fékkamrái egyszerre ne léphessenek működésbe.
Mindkét tengelyen KNORR-BREMSE gyártmányú tárcsafékszerkezet, léghűtésű féktárcsákkal, automatikus utánállítással, fékbetét kopásjelzőkkel.
Tartós lassító fékrendszerként a váltóba integrált hidrodinamikus retarder, melynek működése a fékpedál lenyomásával szabályozható. Az elektromos rendszerek hibájára és a levegőrendszer nem megfelelő nyomásszintjére a vezetőt fény és hangjelzés figyelmezteti. A levegőrendszer vizsgálócsatlakozói és a külső feltöltés szelepe a jármű elejére, a lökhárító középső része mögé vannak kivezetve.
 
Csuklószerkezet:

HEMSCHEIDT SKD 420 típusú becsuklásgátló. CONTITECH gyártmányú harmónika.
 
Üzemanyagtartály:

70/221/EEC előírásnak megfelelően kialakított 2x130 literes, rozsdamentes acéltartály, a motortól távol, a második tengely előtt elhelyezve. A tartály nyomáskiegyenlítő és biztonsági szeleppel van szerelve. A beöntőnyílás fedelét rugóerő tartja fixen a két véghelyzetében.
 
Elektromos rendszer:

24 V-os, negatív testelésű elektromos rendszer, 2 db. 12 V-os, 230 Ah-s akkumulátor a jobb hátsó kerék előtt elhelyezett zárt, de szellőztetett ládatérben, mechanikus főkapcsolóval.
A motor által meghajtott 2 db. 120 A-es generátor.
A vezetőtér mögötti falban elhelyezett elektromos központi kapcsolótábla az elektromos berendezések vezérlőegységeivel. A jármű különböző pontjain elhelyezett SILEX SCP-4 típusú CAN vezérlőegységek látják el az adott rész elektromos alrendszereinek működtetését.
Az elektromos kábelek mindkét végükön számozással vannak ellátva. A kábelkötegek nagy része a légcsatornákban, kisebb részük a padlóváz furatain fut hátra.
Minden beépített elektromos berendezés megfelel a 72/245/EEC előírásnak és annak módosításainak. Az alvázban és a motortérben a kábelek műanyag védőcsövekben futnak és a csatlakozók is por- és vízmentesen vannak kialakítva.
 
Karosszéria:

2001/85/EC előírásnak megfelelően kialakított önhordó karosszéria. Hidegen hajlított négyszögszelvényű zárt idomacélból hegesztett vázszerkezet. A külső oldalburkolat feszített horganyzott acéllemez. A homlok- és hátfalburkolat, a lámpafészkek és a lökhárítók üvegszálerősítésű poliészter formadarabok.
A karosszéria külső felülete ACRIL bázisú fényezéssel van ellátva. 
Az utasfolyosó végig alacsonypadlós.
Az autóbusz el van látva megfelelő darabszámú vészkijárattal, mely egyrészt az utasajtók vésznyitási lehetősége, másrészt az oldalablakok mellett elhelyezett üvegtörő kalapácsok útján valósul meg.
 
Szigetelés:

Az autóbusz karosszériája el van látva megfelelő hő- és hangszigeteléssel a vázegységek közeiben, valamint többrétegű szigeteléssel a motortér és az utastér között. A felhasznált szigetelőanyagok a PLASTOCELL cég termékei. 
A kerékjáratok és a padlózat hajtáslánchoz közel eső részei kiegészítő parafa hangszigetelő réteggel vannak borítva.
 
Belső burkolatok:

15 mm vastagságú impregnált rétegelt lemezből kialakított padlózat a vázhoz ragasztással rögzítve, GRABIOL STOP/JSC típusú csúszásmentes járműipari PVC burkolattal. Az utasajtóknál a padló kifele lejt, így az esetleg bejutó esővíz távozni tud a járműből. 
Az oldalburkolat és a mennyezetközép RESOPAL gyártmányú, műgyanta alapú speciális igénybevételre kialakított, élénk színezésű dekorlemezből, a mennyezetszélek üvegszálerősítésű műanyag formadarabokból vannak kialakítva.
 
Ajtók:

2001/85/EC előírásnak megfelelő, BODO gyártmányú, 3 db. kétszárnyú, elektropneumatikus működtetésű, befele nyíló utasajtó. Az első ajtó első szárnyának biztonsági üvege elektromosan fűthető. A szabad ajtónyílás szélessége 1200 mm. Az első utasajtó első szárnya külön működtethető és kívülről is nyitható egy rejtett kapcsoló segítségével. A gk. vezető az ajtónyitó gombok kétszínű LED-ei segítségével követheti nyomon az ajtók nyitott, vagy zárt állapotát. A záródó ajtókra az utasokat hangjelzés figyelmezteti. 
Az ajtóműködtetés munkahengerei és szelepei az ajtók felett kerültek elhelyezésre. Az ajtólapok körbe gumiprofillal szigeteltek, belső szélükön élérzékelő profillal vannak ellátva az automatikus visszanyitás funkcióhoz. Minden ajtó el van látva külső- és belső pneumatikus vésznyitó szeleppel, melyek aktiválása után az ajtólapok kézzel nyithatóvá válnak. Az ajtószárnyak belső felületén 2-2 db. ferdén elhelyezett kapaszkodó segíti az utasok mozgását.
 
Ablakok:

43.00/ECE előírásnak megfelelő nagyméretű ragasztott, biztonsági szélvédő. Edzett biztonsági üvegből készülő oldal- és hátfali ablakok. Az oldalüvegek a vázhoz ragasztással vannak rögzítve és a vészkijáratnak kijelölt ablakokon kívül a felső részük közel 30%-ban nyitható. A vezető melletti oldalablak 70%-ban nyitható és az üveg első része elektromosan fűthető. Az utastér túlzott felmelegedése ellen az üvegek hővédő színezéssel vannak ellátva.
 
Ülések:

VOGEL TOP2020 típusú, fix, magas háttámlás, intercity kivitelű utasülések. Minden ülés háttámláján kapaszkodó áll az utasok rendelkezésére.
ISRI gyártmányú, pneumatikus rugózású vezetőülés, háttámlába integrált fejtámlával, állítható deréktámasszal, hárompontos biztonsági övvel.
 
Szellőzés klimatizálás:

Az utastér két oldalán levegőcsatorna fut végig fix befúvókkal. A beszívott és megszűrt levegőt nagy teljesítményű ventilátorok nyomják be a csatornákba. A vezető számára külön kapcsolható ventilátor biztosítja a megfelelő szellőzést. Az oldalablakok felső 30%-a elhúzható.
 
Fűtés:

A motor vízkörébe kötött fűtésrendszer. Az utastérben az oldalfalak mentén elhelyezett radiátorokba a vezető által szabályozható elektropneumatikus szelepen keresztül jut a melegvíz. A fűtés rézcsövei alumínium burkolattal vannak takarva.
A szélvédő számára AURORA gyártmányú páramentesítő készülék van beépítve többfokozatú befúvással, a befúvók áramlási szöge állítható. A vezetőtér számára külön szabályozható ventilátoros fűtőkészülék áll rendelkezésre.
Az első utasajtó első szárnyának üvege, a vezető melletti oldalablak első szárnya, valamint a külső tükrök elektromosan fűthetőek.
 
Világítás:

76/756/EEC előírásainak megfelelően kialakított és elhelyezett HELLA gyártmányú külső lámpatestek.
Fénycsöves lámpatestekből álló kétfokozatú utastérvilágítás, az ajtók felett mennyezetbe süllyesztett halogénlámpák, éjszakai fények. Külön kapcsolható lámpa a vezetőtér számára és a motortérben.
 
Kapaszkodó rendszer:

2001/85/EC előírásnak megfelelően kialakított ergonomikus kapaszkodórendszer.
Az utasajtók két oldalán térelválasztó lapok vannak kialakítva.
 
Leszállásjelzők:

2001/85/EC előírásnak megfelelően (1200 mm magasan) a függőleges kapaszkodócsöveken elhelyezett HAPPICH gyártmányú leszállásjelzők, 1800 mm magasan elhelyezett vészjelzők.
 
Vezetőtér felszerelése:

A vezetőtér hátsó falában kap helyet a központi elektromos tábla, így ezen az oldalon az teljesen el van zárva az utastértől. A vezetőtér ajtaja hátra-kifele nyitható,. Az ajtó belsején nagyméretű ajtózseb.
A vezető mögötti hátfalon ruhafogas, bal oldalon zárható kesztyűtartó.
 
Műszerfal:

A műszerfal burkolat üvegszálerősítésű műanyag formadarab, ebben helyezkedik el a 3 központi műszerlap. Ezek közül a középső tartalmazza az analóg műszereket: sebesség és fordulatszám óra, vízhőfok, levegőnyomás és üzemanyagszint mérő, visszajelzők.
A bal és jobb oldali panelek a világítás, ajtóműködtetés és a gépészeti elemek működtetéséhez szükséges HELLA típusú kapsolókat tartalmazza.
Ezeken kívül további két panel, bal oldalon az oldalablak mentén és jobb oldalon a vezetőtér ajtó mellett tartalmazza a fűtés-szellőzés és az egyéb berendezések kezelőszerveit, a tachográfot és a kijelzők kezelőpaneljét.
A műszerfalon került elhelyezésre a motor vészleállító és vészáramtalanító kapcsoló is.
 
Felszerelések:

Fokozatmentesen állítható napfényvédő roló a vezető előtt és a mellette lévő ablakon
ROCKINGER gyártmányú vonószerkezet a jármű elején a lökhárító középső része mögött felszerelve.
BOSCH gyártmányú kétkaros szemben mozgó ablaktörlő rendszer. 
10 literes ablakmosó tartály az első ajtó előtti oszlopon elhelyezett külső töltőcsonkkal.
Állítható fűtött külső tükrök mindkét oldalon.
Belső tükrök az utastér figyelésére.
A műszerfal jobb oldalán elhelyezett monitoron látható a második és harmadik ajtónál elhelyezett kamerák képe.
 
Méret- és tömegadatok:
 • Hossz: 18000 mm
 • Szélesség: 2550 mm
 • Magasság: 2700 mm
 • Tengelytáv: 5900+6000 mm
 • Első túlnyúlás: 2700 mm
 • Hátsó túlnyúlás: 3400 mm
 • Első terepszög: 7 fok
 • Hátsó terepszög: 7 fok
 • Padlószint magassága: 370 mm
 • Belépési magasság: 340 mm
 • Belső magasság: 2050 mm
 • Saját tömeg: 15000 kg
 • Megoszlása az első tengelyre: 4500 kg
 • Megoszlása a középső tengelyre: 2500 kg
 • Megoszlása a hátsó tengelyre: 8000 kg
 • Megengedett legnagyobb össztömeg: 28000 kg
 • Megoszlása az első tengelyre: 7200 kg
 • Megoszlása a középső tengelyre: 9300 kg
 • Megoszlása a hátsó tengelyre: 11500 kg
 • Ülőhelyek száma: 53 fő
 • Állóhelyek száma: 105 fő
 • Maximális sebesség: 70 km/h